top of page
_77A8638.jpg

צילום פרוייקט: רונן גולדמן

בית עכשווי עתידי

על התערוכה

איך יראה הבית הישראלי בעוד 30 שנה? איך נגור? מה ישמר ומה יעלם מתרבות המגורים הנוכחית?

בראי 70 שנה למדינת ישראל, שמונה יוצרים מדיסציפלינות שונות הוזמנו לשאול את השאלות הללו, להתעמק בהן, ולנסות לענות עליהן במסגרת התערוכה "הבית העתידי" בגלריה בבית האדריכל. אוצרות: אדר' לימור יוספון, אדר' דנה גורדון.

התערוכה הייתה חלק מאירועי שבוע האיור 2018 הציגה עבודות שנוצרו והופקו במיוחד במסגרתה.

היוצרים - אדר' טולה עמיר, אדר' רוני אביצור, מעצב תעשייתי עזרי טרזי, מעצבת טקסטיל תמרה אפרת, מאייר ניב תשבי, מאיירת בתיה קולטון, מאייר אלון ברייאר וצלם האדריכלות יואב פלד, פעלו יחד כצוות סטודיו במשך חמישה חודשים, במהלכם נפגשו להרצאות, דיונים וסיעור מוחות יחד עם צוות האוצרות ומרצים מומחים בתחום המגורים.

במהלך תקופה זו עברו המשתתפים תהליך משותף וגיבשו את עמדתם האישית לגבי הבית בעתיד. העבודות שיצרו לבסוף, נוקטות בגישה פארודית, הומוריסטית וביקורתית לנושא מורכב זה.

אז מה אנחנו חושבים על הבית העתידי?

דירות 5 חדרים למשפחה ממוצעת, כולן זהות כמעט: מחולקות לסלון, מטבח ופינת אוכל, יחידת הורים וחדרי ילדים. אבל בעצם הגרעין המשפחתי המסורתי מתפרק. יותר ויותר משפחות חדשות נוצרות: אמהות חד הוריות, זוגות ללא ילדים ומשפחות חד מיניות עם שני זוגות הורים. גירושין הם תוצאה של יותר מרבע מטקסי הנישואין ואיתם, עול כלכלי כבד עקב אחזקת שתי דירות ומשקי בית נפרדים. 


אפילו אצל אותן משפחות שדירת 5 החדרים תוכננה ממש עבורן, הרכב החדרים מתגלה כלא פונקציונאלי: חדרים מחכים לילדים שעוד לא נולדו, חדרים אחרים נפרדו מהילדים שגדלו בהם ונשארים מיותמים וריקים, שרותי האורחים לעתים מיותרים ופינות אוכל הופכות למקום אחסון לדואר ומעילים. 

כל אלה אינם יכולים להתקיים עוד. העולם משתנה. האופן שבו אנו חיים כבר לא מתאים למערכת הסגורה והמקובעת שנקראת דירה. 

אנחנו מצטמצמים, מצטופפים, עוברים לערים. אין לנו מקום לחדרים מיותרים, אין לנו את הכסף לקנות נדל"ן מבוזבז ואין לנו את הזמן לנקות חללים ריקים.


נדמיין עולם בו הגבולות רכים. אפשר להיות בעל בית אחד היום ואחר מחר. נפרק את הבית למקומות אותם נוכל לרכוש או להחליף. כשלא נזדקק לפעולה מסוימת נפרד ממנה. כך נחייה במרחבים שמתאימים לנו ולא באידיליות ישנות וגנריות שאינן רלוונטיות עוד.

ואז פרקנו את הבית לגורמים 

פירוק הבית לפעולות אותן יכול כל אחד להרכיב בהתאם לצרכיו ברגע נתון. כשלא יצטרך פעולה מסוימת, יוכל להפטר ממנה, להחליפה באחרת, שמתאימה יותר לאורח החיים שלו.

באמצעות וויתור על הגדרות של "חדרים" ואימוץ הרעיון לפיו הבית נבנה על ידי הפעולות שאנו עושים, נחייה במרחבים שמתאימים לנו ולא באידיליות ישנות שאינן רלוונטיות עוד.

BIT_E09-01.jpg

סיפורה של משפחה בבית העתידי (איך זה יראה בעצם...)

כשהתחתנו קיבלנו שני מקומות, מתנה לחתונה: מקום לישון בו ומקום להיזרק.

מהר מאוד קנינו מקום לבשל (כנראה שאף אחד מחברי לא האמין שאתחיל לבשל פתאום)

כשנעם נולד, שנתיים אח"כ, קנינו מקום לארח, כמו של גדולים, כדי שחברים עם ילדים יוכלו לבוא אלינו.

קנינו גם מקום לתינוק. ממש חמוד, עם  בגדים ומקום לחתל ולהשכיב את הקטן.

בתזמון מושלם, ממש כשהתכוונו להחליף את מקום התינוק למקום לילד הגיעה מאיה.

השארנו אותו והוספנו מקום מחבוא לילד ומקום לשינה. אה...מצאנו גם מקום מגניב להשתולל והוספנו גם אותו. אחרי שהוספנו אותו מיהרנו להוסיף לנו מקום שקט להתבודדות וקריאה...זה היה במבצע ביחד

בינתיים אודי התחיל לעבוד מהבית והוספנו מקום לעבוד בו, לשנינו.

כשמאיה גדלה החלפנו את מקום התינוקות שלנו ואת מקום השינה של נעם למקום שינה לילד.

כמה שנים גרנו ככה, מקום הכביסה שלנו היה משותף עם כמה שכנים.

לאט לאט ראיתי שאני לא מספיקה לעבוד מהבית והחלטנו להחליף גם את המקום הזה.

בהמשך באמת ראינו שאני לא ממש מבשלת למרות הכל והחלטנו לחלוק את מקום הבישול עם השכנים שהפכו כבר לחברים טובים. האמת שרוב הזמן השכן שלי מבשל ואני מקבלת מאכלים טעימים למשפחה. הכי טוב ככה.

לאחרונה הילדים כבר לא ממש משתוללים, הם המון בחוץ ויוצא שיושבים הרבה שעות מול המחשב (לצערי)

ולכן מכרנו את מקום ההשתוללות והצטמצמנו"

מה קשור טטריס?

כדי לפשט את המורכבות של הרעיון חיפשנו פורמט שתחתיו נוכל לייצר עושר של פעולות ולערום אותם באופן תלת מימדי. עוד תכונות שהביא איתו הטטריס היתה המשחקיות, האקראיות והחשוב מכל: ה "בין לבין", היופי שבחללים הפתוחים שנוצרים בין הפעולות השונות. החלל הפתוח הנוצר מאופני ההרכבה השונים מייצג חללי חוץ ו/או חללים משותפים. כדי לייצג את אלו חברנו לאלון ברייר, מאייר, והוא "שיחק טטריס" בפעולות שלנו ובכל פעם שנוצר "חור" הוא דאג למלא אותו באיורים (:

ועכשיו לתלת מימד!!

אם הבית העתידי יורכב מפעולות, רק הגיוני שהמיצב שלנו יהיה בעצמו מקום לפעולה. מה הפעולה? הפעולה היא הרכבת ביתך העתידי עכשווי...מבלבל? (:

כך תתוכנן פעולה: מהם הצרכים הנדרשים? מקום לשבת ולהרכיב את הבית בפרטיות, אור, מקום לקוביות הטטריס, מקום להסברים, מקום למסך שיראה את הסרטון טטריס שיצרנו עם אלון (ראה למעלה). 

הקופסא שנוצרה מכילה את כל אלה ותפקידה החשוב ביותר הוא לייצר אינטאקציה עם קהל המבקרים, לאפשר להם לשאול את עצמם מהו הבית הנכון להם כרגע.

 

ביתן.JPG

בואו נשחק!

הקופסא שנוצרה מכילה את כל אלה ותפקידה החשוב ביותר הוא לייצר אינטאקציה עם קהל המבקרים, לאפשר להם לשאול את עצמם מהו הבית הנכון להם כרגע.

המבקרים נכנסו, שיחקו, המציאו גם דרכים חדשות להשתמש במרחב הצר והארוך. מעניין היה לראות שהראשונים שנכנסו לחלל היו הילדים, הם מיהרו לשחק, לדמיין ולהמציא. המבוגרים לעומתם הקיפו את התיבה, קראו טקסטים, התבוננו בקוביות ובמטריצה...ובסוף, לאחר שווידאו שאף אחד לא כועס, נכנסו בזהירות ולפעמים גם בנו בית (:. 

 

_77A9192.jpg
20181123_141630.jpg
_77A8820.jpg
_77A8918.jpg
_77A9204.jpg
_77A8855.jpg
_77A9239.jpg
_77A9208.jpg
20181123_132125.jpg
20181123_143000.jpg
image.png
bottom of page